Artikel i Kungälvsposten 29 april 2008


 

Fantasifull skulptur att samlas kring
Reaktionerna var övervägande positiva när Kristina Schmids skulptur invigdes i Ytterby centrum.
– Jag har aldrig sett något liknande, säger Tegabon Inga Larsson.

Lite förundrad är hon över utformningen av den skulpturala gestaltningen För stor för sitt bo.
– Jag vet inte vad jag ska säga, konstaterar hon först. Jag gillar att de har tagit vara på granitblocken från den nedlagda lastkajen, sedan är jag mer undrande över det andra.
Men ju längre hon tittar, desto mer tycker hon om det, säger hon.
– Det är så helt annorlunda mot vad man är van vid.

En mötesplats
Konstnären Kristina Schmid är en ung stockholmska som har utbildat sig på Valand i Göteborg. Tanken är att hennes intima och lekfulla skulpturgrupp ska skapa en naturlig mötesplats för boende och andra som vistas på torget.
– Jag känner mig jättenöjd, berättar hon efter själva invigningen, som fick en festlig inramning med tårtkalas, sol och tal av Patrik Förberg på Statens Konstråd.
– Det har varit en väldig utmaning, säger Kristina Schmid, som har lekt med olika proportioner.
– Tanken är att det ska vara någon som har vuxit ur fågelboet och nu tar spjärn mot böckerna. Jag skildrar en figur i rörelse och förändring, precis som Ytterby torg.

Känns lite riskabelt
Mycket ömsint, tycker kulturchefen Ulla Linton.
– Kristina har skapat ett annat uttryck än vad som är brukligt i offentlig konst. Vi tror att Ytterbyborna kommer att gilla det, säger hon.
– Skulpturen är färgglad, annorlunda och fin, anser Susanne Lunneblad, som hade tagit med sig mamma, väninna och barn till invigningen.
– Men det känns lite riskabelt att ha den så nära en högstadieskola. Det vore verkligen synd om den blev förstörd.
Diana Abrahamsson gillar också det hon ser.
– Jag tror att även barnen tycker om den eftersom den är så barnvänlig, och så är den ju västkustinspirerad med stenblocken.

Stortrivs i nya lägenheten
Ulla Hamnlund-Eriksson är vd på Förbo, som har varit med och finansierat skulpturgruppen tillsammans med andra byggare samt Statens Konstråd.
– Det här är lite pricken över i:et, alla ska känna att det är en gemensam plats, säger hon.
Bland besökarna på torget denna strålande torsdagseftermiddag fanns också nyinflyttade Ingvar och Margaretha Stentoft, som sålde sitt hus i Växjö för att komma närmare barnbarnen i Nödinge.
– En väldigt ovanlig skulptur som fångar ens uppmärksamhet, tycker de och berättar att de stortrivs i sin nya lägenhet i Ytterby.
– Nära till allt och med lagom avstånd till Göteborg. Det enda vi är lite besvikna över är om det inte händer något med Centrumhuset, som ser så tråkigt ut. Det hade vi räknat med.
Katarina Berg
0303- 20 68 28
tisdag, 29 april 2008

 
tillbaka<<<